10. 5. 2010.

RAZBIJANJE SRBIJE PUTEM KREDITA

Iza kontradiktornih i često tragikomičnih saopštenja vlasti o tome da Srbija polako izlaze iz ekonomske krize pa do načina njenog prevazilaženja krije se i u toku je veoma opasan proces daljeg nekontrolisanog zaduživanja države Srbije.

Poslednji kredit koji je Srbija uzela od Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) u visini od nepune 3 milijarde evra a po hitnom postupku već povukla 800 miliona će biti korišćen za “jačanje deviznih rezervi” i kursa dinara, delom kredita će biti finansiran i tekući spoljnotrgovinski platni deficit. Šta to znači? To znači da ni jedan jedini evro neće biti uložen u razvoj i život Srbije, najveći deo kredita MMF-a neće ni ući u Srbiju. A gradjani Srbije će vraćati taj novac. I to generacije. Niko, takodje, javno ne zna pod kojim uslovima je uzet taj kredit od MMF-a. MMF je pre svega instrument uništavanja privreda i neke vrste neo-kolonijalizma. Taj Fond nameće izuzetno stroge uslove sa dalekosežnim posledicama za bilo koju zemlju koja sebi dozvoli da bude uhvaćena u njegove kandže. Posebno će biti zabrana investiranja novca-kredita dobijenog od MMF-a. Uslov MMF-a je da taj novac bude “u funkciji održavanja deviznih rezervi i poboljšanja likvidnosti zemlje”.U realnosti to znači da će krediti od MMF-a u najvećoj meri biti potrošeni za “rupe” u budžetu, u prevodu kupovinu političkog opstanka vladajuće elite, zatim za bogaćenje stranog špekulativnog kapitala deponovanog bez ikakvog rizika kroz blagajničke zapise u Narodnoj banci Srbije po kamatnoj stopi od oko 20 odsto godišnje a istovremeno taj kapital nema nikakvu operativnu funkciju. Uz to, strane banke će svoje dinarske kamate od kredita gradjanima i privredi Srbije preko tog novca pretvarati u evre a uvoznici će svoje dinarske zarade na isti način inkasirati u evrima preko Narodne banke Srbije. Istovremeno, uzimanje kredita je priznanje da dobar deo deviznih rezervi Srbije praktično ne postoji. Gde je bio taj novac i kako je nestao? To je najveća tajna u Srbiji. Novac je držan u nekim američkim bankama i u talasu krize taj novac je nestao. A sada, Srbija ima obaveze prema stranim bankama koje su služeći se mogućnostima špekulacija koje im je obezbedila Narodna banka Srbije ostvarile ogromne profite koje sada treba da naplate. Ta zarada je otprilike oko 4 milijarde evra. Tu je i objašnjenje Narodne Banke Srbije da će nonimalne devizne rezerve, dakle one na papiru, opasti za jednu milijardu evra uprkos tri milijarde kredita MMF-a. Tri plus jedan je četiri, to je to. U tome su i dugovi uvoznika Srbije prema tim istim stranim bankama. Uvoznici su robu uvezli prodali i novac potrošili ili uzeli sebi a sada gradjani Srbije moraju da plaćaju te njihove obaveze. Prvo su ih “odrali” kroz visoke cene i nerealan kurs dinara prema evru a sada im nameću kredit sa kojim će gradjani ponovo da plate ono što su već platili. Neverovatno.

Dakle, ništa neće biti uloženo u investicije pa da se od toga novca stvori novi kapital koji će biti u stanju da vraća kredite.To je još jedna pljačka Srbije a dugovi ostaju njenim gradjanima.Srbija je već dužna oko 30 milijardi dolara a tekući platni bilans sa inostranstvom je oko 6 milijardi evra, znači i to je dug. U isto vreme, gradjani Srbije na privatnim štednim ulozima, mahom kod stranih banaka u Srbiji imaju negde oko 5 milijardi evra štednje. Da je taj novac u domaćim bankama onda bi on kao dugoročni kapital po svojoj definiciji bio izuzetno bogata osnova kreditiranje razvoja Srbije i njene privrede. Ovako, taj novac koriste strane banke za svoje profite i što je još i najgore oni tim novcem kreditiraju pod visokim kamatama te iste gradjane koji svoj novac štede kod njih.

Neverovatno je sa kojom lakoćom aktuelne vlasti u Srbiji ulaze u takve kredite i u dugoročno urušavanje Srbije i njenih gradjana. Da li će ikada bilo ko za sve to odgovarati? Istovremeno, u javnosti gotovo da i nema rasprava niti bilo kakvog javno upozorenja da takva zaduživanja vode u propast. I niko ne postavlja pitanje ko je vlastima dao pravo da uništavaju zemlju sa 7,5 miliona stanovnika. Zvuči apsurdno ali je tako. Zašto je tako? Zato što je to zadatak aktuelne političke elite koja je od 2001. godine “vlasnik Srbije”. To je njihova misija, u literaturi poznata kao misija “ekonomskih ubica”. Osnovni instrumenti “ekonomskih ubica” su Svetska banka i MMF preko kojih “elita ekonomskih ubica” uzima ogromne kredite, uništava sopstvenu zemlje i politički je prepušta vlasti Svetske banke i MMF-a.

13 коментара:

Aleksa је рекао...

BRAVO,BRAVO,BRAVO I OPET BRAVO, SJAJAN TEST. SAMO STETA STO IZ DRZAVE OVO NEMA KO DA PROCITA JER OVO JE NAJGORA VLADA OD POSTANKA DRZAVE SRBIJE.

Deki је рекао...

Autor poslovicno ima problem sa nedemokratskim zapadom koji je kriv za sve nedace Srbije (gde je tu SPS JUL ratni zlocinci) pa kaze, " mozda je bolje za njih sto je Srbiji gore" valjda je ovima u zagradi bilo tako bolje

ime је рекао...

Sve se radi po programu svetskih moćnika oni biraju i vlast i opoziciju, narod je sveden na nivo inteligencije jedne obične OVCE koja po ceo dan žvaće,pije,diše vazduh,i bleji u prazno.

Анониман је рекао...

Nas narod je OVCA koja je stvorena da je sisaju i misli da je dobro samo to sto sama sebi bira svoje cobane da je sisaju. Nikada, ama bas nikada, srbija nije imala vise BRANKOVICA i LOPOVA u vlasti. Pitam se samo kada ce ta nasa OVCA da dodje sebi. Ja licno mislim da je jedino resenje VOJNI PUC i da vojska ( iako je predhodno od tadica - pisem namerno malo T - potpuno razbucana ) preuzme posao vodjenja drzave. Naravno predhodno ocistiti i u njoj eventualno postojecu gamad. SRPSKO STANOVNISTVO NIJE ZA DEMOKRATIJU. Njemu stalno treba lupati po glavi.

Srba је рекао...

verovatno su rat, bombardovanje, pogibije, izbeglistvo nemastina, Jezda i Dafina, izolacija, bolesti i svakojake druge nedace, za vas manje ponizenje nego saradnja sa Evropom i Amerikom

Анониман је рекао...

mislim da je budućnost Srbije u EU!

POF је рекао...

Ja mislim da ti anonimni nemas pojma

Ivo је рекао...

I mi Hvati smo u istom sosu kao i vi Srbijanci. Pozdrav iz Hrvatske

del је рекао...

Kapitalizam mora da opstane po svaku cenu. Ljudi su samo potrosaci i potrosna roba.

Анониман је рекао...

Sta?

Daki је рекао...

Mislim da jedino sami sebi mozemo da pomognemo. Pre svega, obrazovanjem, jer samo obrazovane nece moci da nas obmanjuju. Naravno, ne moze svako ni na fakultet, ali se sa srednjom skolom nikako ne treba zaustaviti. Treba uciti jos i imati neko opste obrazovanje o nekim stvarima. Po meni je dovoljno da polozite neke ispite na prvoj godini ekonomije i da vec shvatite da mi u Srbiji imamo kvazi ekonomiju, da se stvari ne rade tako kako se nama predstavljaju.

Ogi је рекао...

Mislim, da je vecina gradjana nasela na *imenice*, akcija, deonice…a prethodna znanja stekla gledanjem americkih filmova, ovo iz razloga sto je bar kako pise stampa 27% gradjana srbije nepismeno…operacionalizacija dolazi u obzir promenom ustava i niza akata jer sva ova sumanuta pljacka je nekako u *duhu* zakonskih propisa.ili *cinjenjem ili necinjnjem*, delova vlasti…a posle pljacke nema ni za najamninu, doprinose a kamoli *raspodela prema radu*.

Prcko је рекао...

Tesko nama

Постави коментар