26. 4. 2010.

MANIPULACIJA VREDNOSTIMA

Tradicija života srpskog naroda nije od juče predmet spora ,on u svojoj biti od početka nosi čudesan spoj nezavisnosti duha, čovečanske opredeljenosti, otvorenog susreta sa drugim i drugačijim,vrhunske tolerancije. Takav spoj ne može biti simpatičan nijednoj ideologiji koja svoje loše namere obavija u šarene laže i paralaže civilizacijskog prosperiteta.

Na sceni je dijabolizacija Srbije i veoma opasna manipulacija, manipulacija ide toliko daleko da je njihova osnovna teza da zbog vezanosti za tradiciju, patriotizam a samim tim za potpuno nazadnjaštvo, zaostalost i nemodernost svake vrste, srpski narod nikako ne može da se dokopa Evrope i njenih vrednosti. Iz toga,kažu oni,proističe duh velikosrpskog nacionalizma koji ne može da izađe iz tamnog i mraćnog vremena prošlosti. Paradoks je, međutim, u tome što to tvrde oni koji robuju mentalitetu provincijske patnje za nedosegnutom Evropom. To je taj neprestani kompleks trke za dostizanjem evropskog nivoa vrednosti, slepog kopiranja svega tuđeg i potpunog odsustva kritičnosti i orginalnosti. Najpre, treba naglasiti da je u našem društvu zacarilo veoma površno i gotovansko razumevanje (tačnije, usvajanje) nekih ključnih pojmova. Dakle, treba razumeti da: NACIONALIZAM NIJE ISTO ŠTO I ŠOVINIZAM. NACIONALIZAM podrazumeva izrazitu ljubav prema svojoj naciji, a ŠOVINIZAM idolatriju sopstvene nacije i mržnju prema drugim nacijama. Za rešenje i razumevanje ovog problema značajno je više vekovno iskustvo i mudrost Srpske Pravoslavne Crkve, koja zastupa hristološki stav i antropologiju po kojoj treba "voleti bližnje (sve druge sa kojima smo u kontaktu, blizini) kao sebe samog".To znači da treba biti i ostvarivati se kao ličnost u ljubavnoj zajednici sa drugima i drugačijima od sebe bez ikakvih predrasuda, slobodno od njih, ma kakve bile (rasne, nacionalne, verske, klasne, socijalne, političke,...), ali u isto vreme i biti autentičan i originalan, imati sopstveni identitet.

Ako pogledate trenutni trend u Srbiji, videćete da je on takav da se ljudi nepromišljeno i ostrašćeno gade svega što je srpsko, nacionalno, svoje, i da je odricanje od sopstvenog identiteta nešto "krajnje poželjno i napredno", dok se na drugoj strani žigoše kao "konzervativno" i "nazadno" sve ono što nije kao ovo prethodno. Kad se malo bolje pogleda, već je i taj stav o nekritičkom usvajanju tuđeg postao konzervativan.
Sve u svemu, jedna obična isključivost i prazna sujeta, u kojoj se oni koji se gnušaju "nacionalnog" (a u stvari misle na "šovinističko", mada iz sopstvene površnosti trpaju to u isti koš sa "nacionalnim" i "patriotskim") ponašaju zapravo isto kao i šovinisti, samo u suprotnom smeru. U tome se sastoji sva tragedija našeg naprednjaštva u Srbiji 21. veka, što nismo kao narod istinski naučili lekciju. Treba pogledati pažljivo da je kod svih razvijenih i jakih država veoma snažno zastupljen nacionalizam, i da sve do jedne imaju nacionalni program i strategiju. A ponekad i taj njihov nacionalizam prelazi u pravi šovinizam. Ovo je u vezi našeg ugledanja na razvijene zemlje EU i manipulisanje neupućenim narodnim masama onih koji svoje svakojake ideje proturaju uz etiketu da je "tako u EU i da ako tako i mi ne činimo da smo propali".

1 коментара:

Анониман је рекао...

srbija je skoro sve izgubila.sve najbolje drustvene i drzavne firme je prodala,pocela je rasprodaja nacionalnih resursa-to ne radi ni jedna ozbiljna drzava kojoj je stalo do opstanka.srbija je bila zemlja tradicije plodno tle za razvoj pozitivnih ljudskih vrednosti.nakaradnom politikom ove tradicionalne vrednosti su ozbiljno poljuljane.srbija se mora vratiti svojim tradicionalnim vrednostima kako bi povratila sve ono sto su joj oduzeli.

Постави коментар