13. 7. 2010.

ZAKASNELA LJUTNJA SRBIJE

Jedna od najtežih stvari u životu je tražiti pravdu pogotovo ako se to čini sa zakašnjenjem. Srbija je nekako neprestano u takvoj situaciji i stalno traži neku pravdu i bezuspešno dokazuje ono što je očigledno.

Osnovni problem u toj beznadežnoj sudbini je što to Srbija, po pravilu, radi sa zakašnjenjem, kada se stvari već nepovratno dogode. Na to liči i nedavni delom oštar i ljutit istup predsednika Borisa Tadića na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) povodom najnovijeg talasa nasilja u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Sve što je rekao Tadić je tačno i on je potpuno u pravu. Ali, to više “ne pije vode”. To je isuviše zakasnela ljutnja i prekasna inicijativa. Barem kada je reč o predsedniku Tadiću i njegovoj ekipi na vlasti u Srbiji. Ljutnja i kritike su, naime, usmerene ka onima kojima aktuelna vlast u Beogradu duguje svoju vlast. Uz podršku nekih ključnih zapadnih zemalja su i došli na vlast i održavaju se na vlasti. E, sada su se setili da te zemlje ne menjaju svoju staru anti-srpsku politiku oličenu pre svega na Kosovu i Metohiji. To je ograničavajući faktor i zato je to zakasnelo traženje pravde. Uz to, kako predsednik Tadić može sada da se ljuti kada je prethodno prihvatio sve, da sve, što taj isti Zapad od njega traži na Kosovu. Posle toga, bilo kakva ljutnja nema smisla. Utoliko pre što Zapad nije promenio svoju politiku i ona je bila ista i kada je Beograd ozvaničio takozvanu misiju Evropske unije, EULEKS. Istovremeno, uprkos ljutnji, Beograd se i dalje najintenzivnije udvara upravo zemljama koje sprovode anti-srpsku politiku na Kosovu i koje su, u osnovi, izdale Srbiju. Od Amerike pa preko Slovenije, Hrvatske i Crne Gore. Od ubice se ne može očekivati da oživi svoju žrtvu. Svojevrsni politički mazohizam. Zato, naknadna pamet u ovom slučaju, kao i Tadićev istup, nema mnogo smisla. Tačnije, ne uzimaju se za ozbiljno. Jer, jedno se govori a u realnosti se drugo radi. Kao ni pretnje, na primer predsednika Tadića da će Srbija razmotriti odnose sa medjunarodnim organizacijama na Kosovu. Tome se ne veruje a pogotovo u to ne veruju oni kojima se te pretnje upućene jer oni znaju šta se dešava iza scene. Sadašnja ekipa na vlasti u Srbiji ništa od toga ne može učini. To može da uradi samo neko drugi. Ko? Ja, na žalost, na političkoj sceni još uvek ne vidim ko bi taj novi, ali stvarno novi i drugačiji, mogao da bude.

Ako sadašnja ekipa stvarno želi da “presavije list” zašto onda, recimo, ne saopšti svoja saznanja ko bi mogao da stoji iza najnovijeg nasilja u Kosovskoj Mitrovici nego se medijski i politički prostor prepušta ministru kosovskih Albanaca Bajramu Redžepiju. Da Beograd objavi barem ono na šta sumnja. Jer, malo je teže zaista saznati ko stoji iza tog nasilja. Zašto? Zato što je severni (srpski) deo Mitrovice odavno “izbušen”, bilo je dovoljno vremena i para. Neki Srbi u Mitrovici rade za Zapad, neki za Albance, neki za ko zna koga, a svi zajedno navodno za Srbiju. Potpunu haos. Ali, zašto se na ukaže na udžbenike obaveštajnog i subverzivnog delovanja zapadnih zemalja koji bi mogli da sugerišu pozadinu. Ili, zašto se više ne obrati pažnja na najavu incidenata u Mitrovici koju je javno izneo američki ambasador u Prištini. On je samo dva dana pre izjavio da će biti incidenata. Kako je on to znao? Bez otkrivanja tih detalja i takve logističke podrške sve pretnje Srbije ostaju, na žalost, smešne i prazne. Uglavnom za unutrašnju političku upotrebu.

Srbiji je neophodan radikalni rez, totalna promena politike. I to pre svega prema Kosovu i Metohiji jer to je jedino ono što Zapad interesuje. Sve drugo u Srbiji za njih nije dovoljno važno u ovoj fazi, samo Kosovo. Ali, ne na način promene politike nego u pravcu ostvarenja zapadne dosadašnje orijentacije a to je nezavisno Kosovo. Naravno, ostvarenje te ideje u punom smislu zavisi od Srbije i od Beograda i od aktuelnih vlasti se očekuje da “legalizuje” tu pogrešnu politiku Zapada. To je jasno kao dan i to je linija zapadne politike prema Srbiji. Čak je i “evropski” Bodižar Djelić morao da prizna da “odredjeni krugovi” u EU ucenjuju Srbiju da promeni politiku prema Kosovu kako bi napredovala prema Evropi. Djelić, medjutim, kaže da se to neće desiti. Zar to nije niko drugi mogao da kaže, tako važnu stvar, nego čovek koji verovatno ima najmanji politički kredibilitet i legitimitet u sadašnjoj vlasti Srbije.

Uprkos toj više nego očiglednoj realnosti zvanični Beograd nastavlja po starom. Skoro svakoga dana ta, religijski poželjna, Evropska unija donosi odluke protiv interesa Srbije, kada je reč o Kosovu kao ključnom pitanju, a Srbija uporno govori kako to nema veze i kako je pred nama evropska perspektiva. Najgore je, u stvari, kada se počne verovati u sopstvene iluzije ili, bolje rečeno, laži. Srbija mora da iskorači iz tog začaranog kruga i da prestane da veruje ne samo svojim iluzijama nego i obmanama stranih ambasadora i nižih diplomatsko-obaveštajnih službenika. I da to javno pokaže i stavi do znanja. Naravno, svima je valjda jasno da na Kosovu, bilo šta da se dogodi, nikada, barem u miru, neće biti onako kao što je bilo. Nešto se, ipak, dogodilo. Ali, neće biti ni onako kako to zamišljaju Zapad, Albanci i neki ministri u vladi Srbije. Srbija, medjutim, mora da preuzme inicijativu i stavi do znanja da je učinila radikalni iskorak. Za to se mora imati ideja i vizija a ne samo ponavljanje iluzija o evropskoj budućnosti i pomirenju sa onima koji i dalje žive od anti-srpske politike.

Bez obzira što mi se čini da aktuelna vlast u Srbiji nema dovoljno snage, a verovatno ni želje, da radikalno istupi iz začaranog kruga obmana sadašnja generacija političara MORA to da učini. Jer, održavanje stanja obmana i laži generiše frustraciju u Srbiji, stvara povoljno tlo za razne nove probleme.

Siniša Ljepojević

44 коментара:

Spasimo Srbiju је рекао...

Ne treba da zaboravimo ko je Tadić i za čije interese radi,ne zaboravimo srebreničku rezoluciju,statut Vojvodine ,regionalizaciju,EULEX itd itd..

Ivan је рекао...

opet tadiceve igrarije,lagarije,a sve u cilju sopstvene reklame za domacu javnost!!!tadic se sam upetljao sa EULEXOM i time izbacio Ruse iz igre!!setimo se kako su Rusi reagovali na taj tadicev pristanak na EULEX,da Rusi ne mogu biti veci Srbi od Srba!ako se setimo da je EULEX zamenio snage ujedinjenih nacija(koje su dobile mandat po sporazumu 1244)i koje su imale konkretne zadatke i odgovornosti!!i da ono sto tadic ne govori je da su zapadne sile''smislile'' famozni EULEX,i da su zapravo ucenile tadica,i Srbiju da ako hoce brze integracije u EU(dakle,opet sargarepa),da Srbija mora da prihvati EULEX!!!drugo setimo se sporazuma u 6 tacaka i kako su ga nasi mediji objavili''kao diplomatska pobeda u 6 tacaka!!??zapravo je to bio nas poraz u 6 tacaka,jer je tadic zvanicnu rezoluciju 1244 zamenio nekim neformalnim sporazumom u 6 tacaka i zapravo na jedan podmukao nacin''uvukao''EULEX u igru!!!....ono sto jeste jasno ,je da smo sa ovakvim predsednikom koji samo''diplomatskim''putem brani kosovo i za koga EU-integracije nemaju alternativu,mozemo biti stalni gubitnici!!!...i bas zbog svega toga,tadica vise niko u svetu ne moze da shvati ozbiljno!!...daklem,prazna prica!!!

Ivan је рекао...

elem jos nisam spomenuo jednu bitnu stvar,citava tadiceva''prica''ide u pravcu teritorijalne podele kosova!!nama kao severni deo a njima ko ostatak i kao mi njih onda priznamo??mozda je zapravo to prava pozadina cele price??....u svakom slucaju,nekome se zuri da resi to pitanje kosova,a svi znamo kome se zuri a i zasto!!!elem ceo zapad ,EU i SAD su usle u tesku recesiju!!EULEX se finansira iz EU,a svi znamo kako grcka a sa njom i cela EU krizira!!a sa grckom nije gotova prica,zapravo slican scenario ocekuje spaniju,portugaliju italiju i td,setimo se kako je u madjerskoj,bugarskoj!!dakle krizni klupko se tek odmotava,pitanje je koliko je EU voljna da i dalje finansira EULEX ako znamo da nemacka,kao najjaca ekonomska sila u EU,preispituje svoj opstanak u istoj???vrlo je moguce da ce EU da napusti pricu u vezi Kosova cim im se euro ozbiljnije ''zaljulja''i kad citava ekonomija krene nizbrdo!!!moj zakljucak je da Srbija treba da bude strpljiva i da ceka svoj momenat kad ce EULEX da svojevoljno napusti Kosovo!!!...postoji bolji nacin da Srbija do tog momenta zastiti Srpski narod na Kosovu,''dilovi''sa EU ionako nisu dali nikakve rezultate!!

Sanja је рекао...

Desava se sredjivanje faktickog stanja na terenu nebi li se predupredili eventulani pregovori o podeli Kosova. Jer kad se integrise i sever, Srbija nema o cemu da pregovara.

Анониман је рекао...

Blabla bla,bla bla bla i bla bla bla. Ima li gospodin Tadic neki konkretan plan da zastiti Srbe u juznoj srpskoj provinciji ili nema?Ako ima neka ga izlozi u UN, ako nema i nastavi sa ostrim protestima na to vise niko nece obracati paznjiu i teror ce se nastaviti sve dok ne istrebe i poslednjeg Srbina odanog maticnoj drzavi! Po mom misljenju Tadic bi trebao u UN da iznese stav Srbije u kojem bi se navodilo da ako Albanci dalje diskrimisu manjine,otimaju njihovu imovinu i ubijaju nealbance, da ce Srbija u tom slucaju na kraju morati adekvatno da odgovori da bi to sprecila, ne iskljcujuci upotrebu vojne sile, na sta ima pravo po medjunarodnom zakonu.Na kraju krajeva ako vojska ne sluzi za odbranu teritorijalnog integriteta, onda molim lepo, neka se raspusti i te pare da se malo bolje iskoriste!

Raja је рекао...

Западни део света је у тако дубокој кризи, која је још на почетку, да заиста и не може или не стиже да се бави Косовом. Напротив, у интересу је да се Косово задржи, сачува као проблем како би једног дана, када на темељима изласка из кризе буде формирано ново устројство у међународним односима, могло бити у функцији тог “новог света”. То је судбина не само Косова него и целог Балкана.

Србија би, међутим, у међувремену требало да формира јасну стратегију према Косову и да у погодним приликама покаже да тако заиста и мисли. То би била јасна порука да се у креирању новог поретка са таквом позицијом Србије мора рачунати. Без тога сва саопштења и изјаве остају само “стилске вежбе”. Губљење времена, на крају, и саме Србије.

SRBIN је рекао...

За ЕУ признање Косова као суседа, тј. суседне државе, за Србију нема алтернативе. Сада се још само ради о томе како да овај ултимативни услов ЕУ званичници Србије продају српској јавности.

aca је рекао...

I ovaj tekts gospodina Ljepojevica je, kao i gotovo svi raniji, pun pogodak. Ali sta vredi kada se Srbija 5. oktobra 2.000. odrekla svog Kosova i Metohije, a sve ono sto su potonji vlastodrzsci radili u navodnoj diplomatskoj borbi za ocuvanje Kosmeta u granicama Srbije jeste zamajavanje naseg sludjenog naroda,
Jasno je kao dan da nas je NATO bombardovao kako bi nam silom oteo Kosovo i Metohiju ali posto silom to nije postigao na vlast je morao da dovede svoje ljude koje ce mu ga predati milom

sima је рекао...

Brrrr, tadiću ti kada se ljutiš to zvuči tako zastrašujuće kao kad muva prdne pored upaljenog motokultivatora . Drugi put povedi i ono mrtvo puvalo od cvetkovića i ima svi da poumiru od straha...

Daki је рекао...

Ma ljudi sta vi ocekujete od Tadica ? Taj covek nam unisti drzavu po nalogu. Srbija kao drzava vise nepostoji kapitulirala je , drzavom nam upravljaju stranci.

Spasimo Srbiju је рекао...

@Deki. Nakon svih lutanja Srbije nije ostalo ništa od državne ideje. Mi danas živimo životom koji se ne može uklopiti niti u jedan trenutak srpske istorije. Šta je danas državna ideje Srbije? Da li ona proističe iz političke odluke nametnute od strane sponzora poslednjih postizbornih procesa, ili je državna ideja Srbije zasnovana na sagledavanju iskustva i konkretnoj viziji srpske države u budućnosti, zasnovanoj na konstantama istorijske vertikale i verom u sopstveni istorijski kontinuitet.

Po prvi put u istoriji srpskog naroda ne postoji saglasnost, niti suživot između života nacije i života države. Po prvi put u Srbiji je na delu potpuna diferencijacija između političkog shvatanja države i istorijskog shvatanja i kretanja države. Najpre smo državu potcenili, zatim zloupotrebili, potom se razočarali u državu, odbacili je i na kraju izgubili. Naravno, pseudo-politički diskurs je otišao i dalje, tako da je državu, i ideju o državi, doveo do neprepoznavanja.

U takvim uslovima, uz takve praznine nije moguće sačuvati ni osnove identiteta. Identitet koji svaka generacija stiče upravo kroz poistovećivanje sa pojedincima unutar grupe, suštinom grupe i nasleđem koje grupa svojim postojanjem nosi sa sobom. A odsustvo identiteta se uvek pretvara u bekstvo od samog sebe.

Анониман је рекао...

kosovo je vreo krompir koji su prvo drzale jugoslovenske republike i bacajuci ga iz ruke u ruku iskoristile vreme za pripremu odcepljenja...posle su se tim krompirom igrali siptari i srbi...a sad..?? sad se igra vise igraca u svetu...svima sluzi svrsi..
na kraju taj krompir mora da ohladi srbija...to hladjenje ce demokrate da izvedu...samo da li ce ga siptari zagristi..?? zavisi od srpskog naroda...

Raja је рекао...

Свака част "Spasimo Srbiju" потписујем све што си написао!

Spasimo Srbiju је рекао...

Hvala Rajo na pohvali, moraću još nešto da dodam a malo i odlutasmo od teme al neće niko zameriti.

Država kod Srba nije preživela srpski 20. vek. Sami, i uz pomoć drugih uspeli smo da srušimo veliki spomenik našeg istorijskog trajanja. Na poslednjem početku, ostao je samo postament srušenog spomenika. Ali, i takva ruina danas je dragocena, zato što ta ruina predstavlja jedva vidljiv diskontinuitet u stogodišnjem kontinuitetu grešaka i zabluda.Danas, kreće borba za spas zrnevlja koje je preostalo. Borba za očuvanje ideje, ideje o državi, bez koje nema ni države same. Moramo se uveriti da bez države nema ni slobode, ni sigurnosti. Tako ćemo odbaciti nametnute ideologije, i shvatiti da država ne samo da ne negira slobodu, već istu štiti i zbog iste postoji, te da se na takvom temelju nalazi osnov našeg identiteta, izvor zajedništva, izvor svake solidarnosti i vanvremenog trajanja.

Po meni braćo draga nema promene bez jedne prave srpske revolucije!

Raja је рекао...

Ма браво пријатељу али нема ни времена нити разлога за ново велико буђење у виду револуционарне помаме. Потребна је смерност и „учвршћивање у најбољем у нама” како је то писала Исидора Секулић. То је једини пут, пут као једини живот, и то као „живот у непредаху”, зато што без тог пута, не да не желимо да постојимо, већ зато што без таквог пута не можемо да постојимо.

Spasimo Srbiju је рекао...

Joj Rajo prijatelju ja ne mogu više nemo da posmatram šta se dešava sa našom Srbijom. U svakom slučaju poslednji srpski početak ne smemo da propustimo!

Spasimo Srbiju је рекао...

Da dodam još nešto naovo gore napisano. S potpunom izvesnošću možemo reći da stalnog pratioca svih srpskih početaka, početaka svih naših lutanja (koje su se kasnije završavale nacionalnim katastrofama), predstavljaju procesi raznoraznih integracija, uvijeni uvek u iznova nove nadnacionalne forme, ili političke oblike do krajnosti zatrovane kosmopolitskim vizijama, koji su u suštini predstavljali više neprimereni modni trend, nego istinsku i nepatvorenu viziju bolje budućnosti. Ni jednom od tih trendova se nismo oduprli i svaku smo bitku izgubili. Od svakog nesuvislog integracijskog eksperimenta smo pravili mit, i iz žive istorije bežali u tuđinske mitove.

Raja је рекао...

Све ће доћи на своје упамти шта ћу ти сад рећи. Свест о држави, свест о потреби државе, о неопходности и неминовности успостављања државе, доћи ће сама по себи када се будемо (по ко зна који пут, уз неко поновљено и увећано страдање) уверили да без државе нема ни слободе, ни сигурности.Мло је сурово али је тако. Поздрављам те до следећег текста

bilja је рекао...

U principu, slažem se sa većinom prethodnih komentara, ali čak i pisac teksta očigledno priznaje da je govor Tadića bio vrlo dobar. E sad, da li će nakon njega slediti i neka promena politike, ostaje da se vidi. Ima naznaka i u tom pravcu. Nada umire poslednja.

Aleksa је рекао...

za obracanje srpskoj javnosti nije morao da putuje u njujork ima rts i tijanica.Ceo narod je bio protiv dolaska euleksa samo je her tadic bio za, da bi se dokazao svojim gospodarima iz eu i nato-a i kao on je pametan .

Srbin iz srpske Crne Gore је рекао...

Dje ti bi pamet, Pivljanine,da pustis gubu u kucu.E,sad se uvati za usi pa skaci zajedno s njima. Nadam se i vjerujem da ces se dozvati,konacno,pameti.

Spark је рекао...

e Tadicu,Tadicu..

A akd si lobirao domacu javnost za dolazka Eulexa,tad su ti usta bila puna vere u tu misiju.

Tole је рекао...

Србија у којој доминира политичка и друштвена елита дубоко огрезла у корупцији и потпуно зависна од западних центара моћи није у стању да заштити није своје грађане на територији коју контролише а камоли на КиМ или у иностранству. Али не треба само власт кривити за такво стање, добар дио одговорности сноси и српски народ чија је хомогеност и кохезија дубоко начета и који је у великој мјери изгубио осјећај међусобне националне солидарности. Све док се у свијести сваког припадника ове нације не пробуди осјећај националне припадности бићемо осуђени на прогоне и шиканирања.

Miša је рекао...

Nažalost sve bi bilo moguće da naš dragi Predsednik nije potpisao da Euleks može da uđe na Kosovo ,čime je zapečaćena sudbina Kosova i Srba na Kosovu.

Ogi је рекао...

Ponizava nas gde stigne, usvaja deklaracije,izvinjava se.....

SRBIN је рекао...

Књиге кажу да је Вук Бранковић, по свој прилици, неоправдано оптужен за издају у Косовској бици. Нажалост, у овој актуелној борби за Косово таква грешка тешко да се може поткрасти. С тим што је конкуренција за Бранковића данас више него жестока, а у Обилиће се – сем у време предизборних кампања – слабо ко уписује. И с тим што модерни гуслари данас саму издају на безброј начина релативизују, или је чак директно постичу и славе као нови, односно прави, прагматични и одговорни патриотизам. И с тим што савремене невере више не продају веру за вечеру – него за министарства, лаки кеш, фотеље, тендере и управне одборе.

Anđa је рекао...

Bravo, Srbine na komentaru istina je da smo skoro svi Brankovici, a da Obilica,mozda, i nema, na zalost.Kako radimo tako i prolazimo. Izgleda da dobreno marsiramo u propast.

Djomla је рекао...

Уз дужно и искрено поштовање, жалосна је чињеница што данашње Обилиће можемо тражити само овде, на овој (виртуелној) адреси. Кад их нема тамо где би требало понајвише да их има, слаба нам је то утеха.
Иначе, текст је изванредан, достојан аутора!

kiki је рекао...

Доообаар текст! На брзину сам их прелетео, добри и коментари.

wint је рекао...

Jedva sam stigao do opcije "posaljite komentar"...
SVAKA CAST za tekst!Ima poentu i nazalost previse poentira.

rodoljub је рекао...

Па ето вам доказа ко нам неда да остваримо бар минимум међународно-признатих права. Шта ми у РС да кажемо кад знамо да је Свен Алкалај тзв. Министар ино. Послова БиХ који нам запржи чорбу? Таквих примера је нажалост превише, али је суштина да смо од стране Англо-камариле употребљивани за њихове интересе, а када смо им засметали, шутнули су нас као стару конзерву низ улицу историје. У оваквом стању само нас јак савезник може одржати на површини да не потонемо скроз, а пошто сам непоправљиви Русофил, и пошто је историја то већ то доказала, Русија се саама намеће. Нејасно ми је како неко може да тврди да смо тобоже сами криви за ситуацију у којој смо. Већина нас и даље учи шта нас то снађе и одкуд тај гром из ведра неба? Рећи да смо мало радили на одбрани својих интереса је по мени ругање без потребе нама и нашем сметеном народу који је сада под окупацијом. Да ли памти историја нешто овако? Мислим на сатанизацију, Кафкијански Хашки суд, санкције (чак и спортске), мешање у унутрашње ствари, и на крају отворени рат и окупација? За овако мали народ, а без ичије помоћи, добро нас има и живих. И на крају, у Христу је спас. Ко издржи, спашен је.

Erol је рекао...

Tadić prihvatila Euleks.
Tadić podržao paradu.
Usvojena deklaracija o Srebrenici.
Potpisana Istambulska deklaracija.
Usvojen statut Vojvodine.
Donet Zakon o informisanju i izvršena čistka sudija...
Po želji nastaviti gotovo beskonačan niz

Анониман је рекао...

Mi smo u Srbiji stigli do dna, ne brinite jos kopamo!

Helena је рекао...

@Spasimo Srbiju
у пар ваших речи засијаше светла која су давно погашена... и која понекад у мраку узалуд тражимо..

Jasna је рекао...

Kosovo je Srbija! nek zapamte vec jednom. Albanci ako ne zele da zive u Srbiji, imaju Albaniju.

del је рекао...

Влада Србије треба да изгради један сасвим нови град на северу КиМ. Да буде пројектован за 100 до 200 хиљада становника. Да има све садржаје једног развијеног града. И да је релативно близу Косовске Митровице.
Влада такође треба да инсистира на поврату имовине (поседа) наших манастира.
А остали нека мудрују...

DR је рекао...

Gospodin Tadic je konacno smogao snage i hrabrosti makar da naznaci odakle tece izvor zla u ovom delu Srbije, sto predstavlja veliki napredak u odnosu na doskorasnje povladjivanje americkoj laznoj prici o sukobima na Balkanu. VELIKI MESETAR i VELIKI ZLOCINAC je prvo kreirao ratne sukobe da bi potom bombama uspostavljao mir na Balkanu. Potom je u sve pore vlasti u Srbiji instalirao petu kolonu koja je "jahala" na americkoj laznoj prici o Slobi "prazlocincu" kao i na srpskom hegemonizmu i sovinizmu. Deset godina se govorilo o "zlocinima" Slobodana Milosevica a cutalo o zlocinima SAD, Velike Britanije, Nemacke i ostalih "velikih nacija" EU, koje su zverski, bez odobrenja UN, bombardovale Srbiju i pocinile ogromne zlocine. Deset godina je trebalo gospodinu Tadicu da "nacne" spisak neprekidnih zlocina koji se sprovode nad Sebima od dolaska KFOR-a na KiM i za koje niko do dan-danas nije odgovarao. Srbija mora da izidje iz lazne price o sukobima na teritoriji bivse Jugoslavije, koju su kreirali evro-atlantski satanisti u koordinaciji sa drzavolikim tvorevinama niklim na rusevinama bivse Jugoslavije.

Vanja је рекао...

Demagogija je dostigla svoj vrhunac,a ja jedva cekam trenutak kada ce ova garnitura politicara iz 90-ih(sa svim svojim "vrednostima"),zavrsiti svoje bitisanje na politickoj sceni |Srbije.

Do tad,nek je Bog u pomoc ovoj napacenoj zemlji i jos napacenijem narodu.

x је рекао...

Niti ce "medjunarodni faktori" (SAD) uskratiti podrsku Pristini, niti ce Beograd preispitati podrsku medjunarodnim snagama na Kosovu. Jer, ne mozete se sukobljavati sa onim u cije biste bez-alternativno okrilje da stignete. Bezbroj puta su oni vukli poteze na nasu stetu, i uvek, ali uvek smo se sa tim manj-vise bespogovorno mirili. Pa ce tako biti i sada.

Prcko је рекао...

Е Тадићу, Тадићу.... да си од почетка у својим говорима имао више одлучности (као у овом) вероватно да не би били овде где јесмо. Међутим, ти си говорио "да ћемо свој суверенитет бранити само мирним средствима". Србија има право да користи сва расположива средства у одбрани свог интегритета. Међутим ова власт у Београду је толико ослабила међународни положај Србије својом полтронском политиком и анемичним изјавама, да је сада веома тешко поправити ситуацију

Lola је рекао...

Како председник Тадић мисли да 'преиспита однос према међународном присутву на Косову' када га је већ преиспитао тиме што је на Косово довео Еулекс уместо УН. На томе је он лично инсистирао, правдајући тај корак 'европском оријентацијом' Београда. Ова концепција је доживела крах.

Анониман је рекао...

Ostavka! Ko je doveo Euleks?

sima је рекао...

очигледно је да Америка спрема још једно крвопролиће на косову и њеној режији евидентно је да је велики број страних агената данас присутно на северу косова ,јер се спрема нешто велико. требамо сви да знамо да како се ближи пресуда МСП у хагу да се нешто кува па и некаква подела а када се разговара о територијама ту обавезно пада крв или долази до мањег рата а то је сада извесно и виси у ваздуху

Luka је рекао...

Obzirom da je ova Vlada napravila zaokret od 180 stepeni po pitanju Kosmeta, i da sve prima samo sa dozama usmenog nezadovoljstva, normalno je da se Albanci osecaju mocno. Ne mora Amerika da im namiguje kad vide da mi punom parom radimo na "saradnji u regionu", i da nam je Turska, koja na sve strane lobira za nezavisnost Kosmeta, odjednom najbolji prijatelj...

Постави коментар