10. 9. 2010.

LIČI I NA IZDAJU I NA KAPITULACIJU I NA FARSU

Sve ovo što se događalo i događa oko takozvane Kosovske rezolucije u Generapnoj skupštini Ujedinjenih nacija zaista liči i na izdaju i na kapitulaciju ali i na farsu.

Jedino što nije je iznenađenje. Takav ishod zaista uopšte nije iznenađenje. To je samo kontinuitet politike sadašnjih vlasti Srbije prema Kosovu. Svoj dolazak na vlast, doduše glasovima građana Srbije (to ne smemo zaboraviti) sadašnja ekipa u Beogradu ipak duguje obećanju da će sprovoditi takvu politiku prema Kosovu. A što je ta politika protiv interesa Srbije – za to izgleda nikoga nije ni briga.

Zašto liči na izdaju? Pre svega, to je izdaja države jedne uske klike na čelu sa predsednikom Borisom Tadićem. U Srbiji nije bilo javne rasprave, nije bilo nikakve diskusije o tako važnom pitanju. Prema tome Srbija nije pitana i zato nije Srbija izdala nego grupa ljudi. Sve je uradio sam, iza zatvorenih vrata, predsednik Tadić. A onda se, kada je sve gotovo, sakrio iza Vlade Srbije koja je o tome “raspravljala” na telefonskoj sednici. Da li je moguće da Vlada Srbije o tako važnom, gotovo sudbinskom, pitanju raspravlja na telefonskoj sednici. Mnogi ministri verovatno i sa mobilnog telefona dok se voze kolima.

Zašto liči na kapitulaciju? Zato što zvanično Srbija ne prihvata jednostranu nezavisnost Kosova i što je takav stav i zvanično, u insitucijama, definisan. U tački “e” teksta rezolucije se kaže da Srbija “prima k znanju sadržaj savetodavnog mišljenja Medjunarodnog suda pravde o tome da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti u skladu sa medjunarodnim pravom kada je u pitanju Kosovo, kao odgovor na zahtev Generalne skupštine”.

To u prevodu sa diplomatskog na stvarni jezik znači da Srbija prihvata, jer “primiti k znanju” u diplomatskom rečniku znači prihvatiti. I to je jasno što se već glasno poručuje iz zapadnih centara koji su stvarni autori te rezolucije. Uz to, u tom tekstu koji je prihvatio predsednik Tadić ima i jedna prevara, suštinska laž. Medjunarodni sud pravde nije raspravljao o nezavisnosti Kosova niti o pravu na odcepljenje nego o samoj Deklaraciji o nezavisnosti, kao papiru. A u tekstu rezolucije “Srbije” se kaže “da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti u skladu sa medjunarodnim pravom”. O tome Sud nije raspravljao. To je neverovatna laž, obmana na koju je pristao predsednik Tadić. To, dakle, liči na čin kapitulacije.

Zašto liči i na farsu? Farsične su sve okolnosti te rezolucije. Prvo, zašto je takav tekst uopšte bio potreban Srbiji. Drugo, o rezoluciji se uopšte nije glasalo nego je samo onako ćutke prihvaćena i to tako da niko nije nikoga ni pitao da li prihvata ili ne prihvata. I da je pitao ne bi bilo drugačije jer ako Srbija prihvata izdaju zašto bi neko drugi ima bilo šta protiv toga. Farsa je i to da je reč o rezoluciji Srbije. To je rezolucija nekoliko zapadnih zemalja i to onih koji su najveći neprijatelji Srbije. Da li je moguće da politička elita današnje Srbije najviše voli i verno sledi upravo najveće neprijatelje Srbije? Izgleda da je, na žalost, tačno. Možda su, ipak, najveća farsa objašnjenja predsednika Tadića i Beograda o tome da je takva rezolucija u funkciji članstva Srbije u Evropskoj uniji. To je uvreda za inteligenciju. Pa samo mesec dana pre rezolucije nemački kancelar Angela Merkel je jasno rekla da za članstvo u Evropskoj uniji šansu ima eventualno Hrvatska i niko više. Srbiji su zatvorena vrata. Potom je u Beograd poslan predsednik Evropske unije, tačne Evropskog saveta, kolektivnog rukovodstva, Van Rompej koji je ponovo njene reči i čak zatražio da beogradski političari prestanu u javnoj komunikaciji da govore o Evropskoj uniji. I sada nam predsednik Tadić izdajom i kapitulacijom nudi Evropsku uniju. Na žalost, Srbija neće dobiti ništa za sramnu igru oko rezolucije. Nude se i priče kako je Evropskoj uniji bilo stalo da pokaže kako negde može biti od koristi i kako bi time pokazala da unutar te integracije nema nesuglasica i problema. Ispada, tako, da Tadić i njegova ekipa, savetnik Jovan Ratković i bivši general Zdravko Ponoš, preko izdaje Srbije spasavaju Evropsku uniju. To je, ipak, više od farse, to je uvreda i naučna fantastika.

Predsednik Tadić, medjutim, nema mandat, nema pravo za to što radi. U tom smislu, ako bi se poštovao Ustav Srbije i Ustavni zakon o Predsedniku Republike, njegov privatni dogovor sa birokratijom Evropske unije i stranim “šaptačima” je ilegalan, to ne važi.

Nude se i objašnjenja da rezolucija u osnovi nije ni važna, da je beznačajna. Šire i birokratski gledano to je tačno ali u suštini ona je izuzetno važna. Srbija je prihvatila nezavisnost Kosova – to je suština i zato je ona izuzetno važna. Sve drugo će sada proizilaziti iz te činjenice. Već se najavljuju novi pritisci i ta rezolucija je sada temelj dalje politike.

Nameće se i pitanje zašto je Srbiji uopšte i bila potrebna ta rezolucija. Ideja i rad na rezoluciji su stari nekoliko meseci, možda i godinu dana, znači pre mišljenja Suda pravde. Trebalo je, navodno, da bude u funkciji novih pregovora o statusu a u suštini njen krajnji cilj je trebalo da dodatno blokira nova priznanja nezavisnosti Kosova. Zanimljivo je da takva rezolucija Srbije mogla i da prodja u Generalnoj skupštini. U Beogradu je, medjutim, procenjeno da nema šansi i to verovatno na osnovu saveta zapadnih savetnika. Pa zašto bi se Zapad toliko uspaničio i uložio toliko truda ako ta rezolucija nema šansi. Plasirani su retko vidjena propaganda i bezočne laži. O tome se, izgleda, nije razmišljalo.

Kosovski problem je, doduše, isuviše kompleksan da bi tako brzo bio razrešen čak i ako Srbija pristane na sve što od nje traže zapadni neprijatelji. Kako je nedavno rečeno predsedniku Vlade Mirku Cvetkoviću u Pekingu “Kina neće priznati Kosovo čak ako to Srbija u učini”. Ali, ni Zapadu nije stalo da se kosovski čvor razreši i Kosovo će ostati dugoročni, gotovo, zamrznut problem. Zato je daleko važnije to što je sadašnja Srbija oživela Miloševićev sindrom da Beograd prihvata sve, ama baš sve, kada se pritisne, samo pritisci i ucene imaju funkciju u Srbiji. To je najveća i najteža posledica kosovske rezolucije.

I na sve to Srbija ćuti. Šta još treba da se dogodi pa da to ćutanje prestane?

Siniša Ljepojević

16 коментара:

Spasimo Srbiju је рекао...

Danas živimo u vremenima koja istorija obično ne zapisuje. Isuviše je malih ljudi, isuviše je malo ambicija, isuviše je ničega da bismo išta pamtili. Srećom, vremena su prolazna. Baš kao što je uzajamno delovanje jednog naroda istrošene nacionalne energije i jedne nedorasle elite dovelo do sunovrata koji proživljavamo,Drugim rečima potrebno je da zvoni za kraj velikog odmora na koji smo kao narod i država otišli!

SRBIN је рекао...

Ми и јесмо дотакли дно управо зато што нисмо у стању да предвидимо и контролишемо сопствену будућност. Ми нисмо у стању да се одржимо. Време је да бар престанемо да се лажемо – са колена можемо на стопала само уколико осмислимо начин и пут и уколико заједно будемо радили на томе. Уколико и даље свако буде желео да гледа сопствени интерес, узалудно је говорити о издајама. Не може други издати онога ко свакога дана издаје самога себе. Не може други водити битке уместо онога ко не признаје да је поданик сопственога страха.

Анониман је рекао...

Volim da smatram sebe optimistom ali mi je ova epizoda definitivno ubila i poslednji tračak nade, da se od ove vlade može očekivati nešto dobro. Istinski sam tužan...

trtmrt је рекао...

JOŠ NIJE KRAJ PRITISCIMA EU NA SRBIJU

Brisel u rezervi ima još niz poluga za pritisak na Srbiju – od izručenja generala Ratka Mladića do regionalizacije zemlje i preispitivanja njenih sporazuma sa Rusijom

rodoljub је рекао...

Po svemu sudeći, ustupci Srbije omogućili su SAD da sigurnije govore o nezavisnosti Kosova, nadajući se na uvećanje broja zemalja koje su priznale tu činjenicu. I najverovatnije debate će se nastaviti u SB. Ovde je vrlo važan stav Rusije i Kine. I sitaucija će biti nepromenjena dok rukovodstvo Srbije opet ne krene na ustupke. U tom slučaju Moskva će biti primorana da se saglasi sa Beogradom, jer to je njihovo pravo da daju ili ne daju deo svoje teritorije.

Jasna је рекао...

Ništa nismo naučili od istorije. A to je da vakuum snage države uvek priziva strano mešanje i da šef države nikada ne sme da bude u situaciji da bira između apokalipse ili kapitulacije

Ustani Srbine је рекао...

Свака част Синиша Србине!

Raja је рекао...

Стварно се нешто мора учинити. Ко и како овом народу да објасни да је у големој опасности? Однос Срба према Цркви се приближава оном нивооу из Брозовог времена. Наталитет је катастрофалан, број склопљених бракова премали, а број разведених страшно велики.
Војводина постаје регион где ће из политичких разлога западне земље једино да улажу у Србији. Једино ће тамо бити посла, и доћи ће неминовно до социјалног јаза између богатих ``Лала`` и бедних ``Геџа``. сами Срби из Војводине ће се дистанцирати од осталих Срба, док се Војводина као регија не одвоји. После ће препливаавти Саву и Дунав, али ће бити касно. А ко то њима да објасни? Можда једино национално одговорна влада, које нити има нити је на видику. Пратите пажљиво развој страних инвестиција, па ћете видети колико иде на Војводину а колико на остатак Србије.

Анониман је рекао...

i tako...jos jedna potvrda da su NATO snage ipak usle u srbiju...srpski trojanski konj je dosao glave srbiji...

Анониман је рекао...

Продавало се у задњим десетлећима од оружја, горива, цигарета, наркотика, али никада се није тако успешно продавало земље и људи. За време Слободана мењали смо индекс за пасош и визу, а данас мењамо Косово за пасош без визе. Нек Вам је са срећом!

Erol је рекао...

Moze li neko od zvanicnika EU da nam objasni "realnosti" u EU, kad toliko insistiraju na kosovskoj realnosti? Nas zivo interesuje sta se desilo prosle godine u EU, zasto je doslo do pada GDP prosecno od -4,2%, zasto je evro bio pred krahom (za prvih 6 meseci je pao 20%), sta se desilo sa Grckom, kako se desila kriza u Madjarskoj i u baltickim zemljama... da, interesuje nas i kako su podeljene uloge po LIsabonskom sporazumu, zasto su male zemlje nezadovoljne zbog dominacije 5 velikih, kakvi su odnosi 5 velikih... Da, interesuju nas vise te evropske realnosti od ovih sargarepa, od kojih nam je svima muka. Oteracete nas sve u evroskeptike nastavili se sa ovom politikom pritisaka, ucena i ponizvanja Srbije.

wint је рекао...

Rezolucijom Generalne skupstine UN koja je zamenila Rezoluciju Skupstine Srbije defakto je priznata nezavisnost Kosova bez obzira sta politicari sada govore narodu. Rezolucijom je odluka MSP prihvacena ne samo od Srbije vec svih clanica UN aklamacijom a Srbiji je preporuceno da uz pomoc EU pocne pregovore o zivotnim pitanjima ljudi na Kosovu. Ovim je okoncana beskrajna polemika o statusu koji se vise nigde ne pominje jer je po Rezoluciji on sada legitiman. Bar tako ja vidim celu stvar.

Ogi је рекао...

a sada braco srbi i sestre srpkinje u knjizare po kosovski i pokosovski ciklus. svako knjigu u sake, pa uciti decu.
te pesme su nas odrzale 500 godina pod turskim dahijama, pa ce nas odrzati i pod eu-ropskim.

radomir је рекао...

Da li je Deklaracija koju je usvojila Skupština Srbije akt koji može promeniti "nekoliko" anonimnih osoba. Da li je Ustav Srbije pravni akt ili formalni tekst?!
Ovako anemična i nejasna rezolucije koja se može tumačiti po voljii i želji zainteresovanih kao "mogućnost dijaloga dve države", zar ne?
Visoka cena evropske budućnosti je urušavanje domaćih institucija, nepoštovanjem najviše zakonodavne institucije ove države i direktno je omalovažavnje države. Da li je iko postavio pitanje zašto tolika iznenadna "ljubav onih koji nas ne vole" i šta je to obećano u zamenu za izmenu akta donetog u srpskoj Skupštini. Sutra će nam postaviti pitanje da li uopšte imamo Skupštinu i koji je oblik vladavine u Srbiji? Tako je to tamo gde vladaju "Klijentske vlade".

Анониман је рекао...

Поводом усаглашене резолуције, не Србије, већ њеног председника Тадића и ЕУ о Косову, катак мој коментар би био:КУКУ НАМА СА ЊИМА, А БЛАГО ЊИМА СА НАМА. Михаило

Max је рекао...

KOSOVO I METOHIJA JE SRBIJA – OTETO, ALI VRATIČEMO GA KAD TAD!!!....

Постави коментар